Museet

Evert Sandberg, som byggt upp museet, fick idén att bygga om ladugården till museum. I ladugården bedrevs tidigare bl a mjölkproduktion, men detta upphörde då Evert tog över gården. Hans intresse för sin hembygd var alltid stort, utformningen av museet inleddes 1976 och pågick fram till Everts bortgång 1984.

Evert arbetade som byggnadsingenjör i Göteborg under tiden som museet byggdes upp och samlingarna tog form. Samtliga helger och semesterdagar under dessa år gick åt för att samla och bygga upp nya avdelningar. Namnet Blåbärja har en underlig stavning och handlar om att “bärja” sig på blålera. Under åren som museet varit öppet, har det varit välbesökt trots att det ligger en bra bit från det stora vägnätet. Det som många uppskattar är just läget och platsen som Blåbärja ligger på.

 

Det är lugnt, avkopplande och spännande att se nya platser i Västergötland. Everts tanke med museet är att besökaren ska beskåda föremålen i en levande miljö och se hur allt är slitet och välanvänt. Gårdsmuseet skildrar tiden då Sverige genomgick en stor utveckling, bl a laga skifte, från mitten av 1800-talet fram till 1950-talet. Samlingarna är uppdelade i olika avdelningar i ladugården. Man kan t ex se en smedja, skrädderi, skomakeri, skola m m.

Skomakeriet.

En av alla sevärdheter är modellen av en bygata eller “fägata” som den också kallas. Evert har sågat ut och snidat figurer samt byggt upp små timmerhus.

Kaffe och våfflor samt hembakt, glass och dricka erbjuds i serveringen.

 

Underhållning vid caféstugan varje söndag med Stig Sandberg och gästartister.

OBS! På grund av pandemin håller Blåbärja Museum stängt under 2020, vi hoppas på ett återseende nästa år!

Museet är öppet söndagar kl 13-17 under augusti, övriga tider enligt överenskommelse. Då muséet har öppet står serveringen öppen och det bjuds på underhållning.

Ni hittar till museet med hjälp av följande vägbeskrivning: från Nossebro, kör mot Grästorp till Bredöl, där svänger man till höger mot Tumleberg och följer vägen mot Tumleberg. Väl framme ser man en skylt vid vägen med ett tak på, där svänger man vänster.

Kör man från Vara svänger man av E20 vid Naum (Prästkragen) och kör mot Nossebro. Sväng av vid Tumleberg och följ vägen mot Bredöl, från den korsningen kör ni ca 7 km och ser då en skylt med ett tak på. Där tar Ni av till höger. För mer information, ring 0760-454698.

Familjen Sandberg önskar dig

Välkommen!

Webbplatsen uppdaterad senast: 2018-05-30 08:35

©2013 JohJoh Webbdesign